Map Finder
Languages
E-mail Natisni

Najpogostejša vprašanja in odgovori

Uredi podatke
 

1. Kaj je naturizem?

Naturizem je način življenja v skladu z naravo. Osnovne lastnosti naturizma so druženje brez oblačil ob razvijanju samospoštovanja in upoštevanja drugih ter pozornost do okolice. S slačenjem oblačil naturisti simbolično slačijo probleme svojega vsakdanjika, karakterizira pa jih ljubezen do narave in nagnjenost k športu in aktivnostim v naravi.


2. Zakaj priti na Hrvaško?

Ko sta se kralj Edward VIII. in njegova soproga Wallis Simpson, tridesetih let prejšnjega stoletja odločila zaplavati naga v zalivu Kadnarola na otoku Rabu, nista niti pomislila, da ustvarjata trend ter, da bo Hrvaška postala ena izmed vodilnih naturističnih destinacij. Hrvaška je danes, zaradi svojih naravnih lepot, bogatega in pisanega mediteranskega rastlinja, razvejane obale z več kot 1000 otokov ter kristalno čistega morja in  več kot 30 naturističnih središč ter številnih naturističnih plaž, po večinskem mnenju najlepši kraj za naturiste. Na celi jadranski obali, od Istre do Dubrovnika, se s prilagojeno ponudbo in v naravnem ambientu naturistom skozi šport, zdravo hrano ter številne vsebine za prijetno in zanimivo bivanje uresničuje tako pomembno resnično ravnotežje med človekom in naravo. Vendar niso le naravne lepote te, ki privlačijo turiste, da obiščejo Hrvaško. Prisrčna mediteranska mesta tik ob morju, srednjeveška mesta, čudovita arhitektura, kulturno-zgodovinske znamenitosti ter edinstvena gastronomska izkušnja, bodo naredili vsak vaš obisk nepozabnim.   


3. Ali v naturističnih središčih na Hrvaškem lahko bivajo le člani naturističnih organizacij?

Naturistični centri na Hrvaškem sprejemajo vse turiste, ki prihajajo na počitnice s člansko izkaznico Mednarodne naturistične federacije (INF) in vse družine, ki se obnašajo v skladu z naturističnimi pravili. Samskim moškim, brez izkaznice INF-a ni dovoljen vstop niti bivanje v naturističnih središčih na Hrvaškem. 


4. Kaj je INF?

Mednarodna naturistična federacija INF je največje svetovno združenje naturistov, zbira pa nacionalna združenja iz več kot štirideset držav iz celega sveta. Društvo naturistov Hrvaške - DNH je tudi član Mednarodne naturistične federacije.


5. Ali je naturizem zakonit na Hrvaškem?

Naturizem je zakonit vzdolž cele obale Jadrana tam, kjer obstajajo številni naturistični kampi, središča in plaže. Naturistične plaže so označene s FFK znakom, vendar obstajajo tudi tako imenovane "divje" naturistične plaže na osamljenih krajih, na katerih lahko uživate v čarih naturizma. Številne tekstilne plaže imajo tudi del, ki je predviden za naturiste.


6. Ali v naturističnih središčih moramo neprekinjeno biti brez oblačil?

Priporoča se, da ste v naturističnih središčih brez oblačil. V nekaterih razumljivih primerih ženske lahko nosijo kopalke, v primeru močnega vetra, nenadnega dežja ali telesnih problemov, je pa nošenje oblačil sprejemljivo in razumljivo. Obstajajo izjeme, ko popolna nagost ni zaželena ali ni dovoljena_   - pri nekaterih vrstah organiziranih turnirjev in športnih tekmovanj, zaradi zaščite od poškodb   - pri nakupu v trgovini, iz higienskih razlogov   - v prostoru okoli recepcije ali v poštnem uradu   - popolna nagost ni dovoljena v restavraciji, medtem, ko je na terasi restavracije obvezna uporaba brisače kot podlage za stol


7. Katere so prednosti naturizma?

Glavna prednost naturizma je bivanje na svežem zraku v skorajda nedotaknjeni naravi, daleč od stresa in pospešenega vsakdanjika. Naturizem je način življenja, v katerem šport in skrb za zdravje igrata pomembno vlogo in v naturističnih središčih lahko uživate v številnih športnih aktivnostih, ob katerih boste ohranili svojo kondicijo.


8. Ali samski lahko bivajo v naturističnih središčih?

Vstop v naturistično središče je, ob plačilu vstopnice, dovoljen parom, ženskim osebam in otrokom brez izjem. Moškim, ki prihajajo sami brez članske izkaznice INF-a ali drugega združenja naturistov vstop ni dovoljen. 


9. Ali so naturistične plaže na Hrvaškem označene?

Na Jadranu je veliko naturističnih plaž, na katerih se lahko kopate brez oblačil. Naturistične plaže so v sklopu naturističnih kampov in središč, obstajajo pa tudi ločene naturistične plaže, ki so označene s FKK znakom. 

Dogodki

 

Newsletter

Izpolnite potrebna polja

...