Map Finder
Languages
E-mail Natisni

Pravila obnašanja in kako začeti

Uredi podatke
 

Pravila obnašanja v naturističnih središčih se razlikujejo od države do države, posebej pomembna pa so za naturiste začetnike


 • Kopanje brez oblačil je prepovedano izven naturističnih središč, razen tam, kjer lokalna oblast to izrecno dovoljuje. V večini primerov lahko kaznujejo tiste, ki prakticirajo kopanje brez oblačil na mestih, ki niso predvidena za to.
 • V naturističnem središču je potrebno maksimalno spoštovanje do vsakega posameznika, ambienta (čistoča, mir) in sožitja ter ohranjanja visoke ravni osebne higiene.
 • V naturističnem središču je treba s seboj zmeraj imeti brisačo, v primeru, da se želite usesti v restavraciji, na plaži, v baru…
 • Priporočljivo je, da ste v naturističnih naseljih brez oblačil. V nekaterih razumljivih primerih ženske lahko nosijo kopalke. V primeru močnega vetra, nenadnega dežja ali telesnih problemov je nošenje oblačil sprejemljivo in razumljivo.
 • Ljudem, ki so se prvič odločili za počitnice v naturističnem naselju, so slačenje in nagost lahko šokantna, vendar to navajanje lahko traja od par sekund do par dni.
 • V javnosti pogosto obsojajo ali ne razumejo prakticiranja naturizma v družini, med starši in otroki. Znani psihoanalitik Fransoise Dalto je na to vprašanje odgovoril tako, da ni razlike pri prakticiranju naturizma v skupini ali med člani družine. Zaradi tega je sprejeto mnenje, da še nad vsem mora obstajati seksualno izobraževanje znotraj družine, ki bi pomagalo, da otroci odraščajo v vseh svojih obdobjih brez travm ali kakršnihkoli predsodkov v odnosu do naturizma. 
 • Številni menijo, da se z nagostjo zgubi skrivnostnost privlačnosti, posebej pri ženskah. Naturisti menijo, da skrivnost privlačnosti ni v telesu, temveč v zasebnosti, čutnosti, primernosti in rezerviranosti ter posebnosti odnosov. 
 • V nekaterih naturističnih središčih, posebej na začetku odpiranja prvih kampov, so bili primeri erekcije pri moških, kar je bilo kaznovano z  odslavljanjem iz kampa poleg kazni za neprimerno obnašanje. Naturisti menijo, da v takšnih primerih osebe ni treba kaznovati, če erekcija ni bila izzvana z egzibicionističnimi spodbudami, temveč s fiziološko naravo, ki je ni možno kontrolirati. Skratka, treba je ločiti primere, da ne bi v neprijeten položaj pripeljali osebe, ki si tega ne zaslužijo. 
 • Ena izmed osnovnih lastnosti naturizma je nagost in glede tega INF meni, da so gosti v naturističnem centru lahko zmeraj in pri vseh aktivnostih popolnoma nagi. Vendar, obstajajo izjeme, ko popolna nagost ni zaželena ali ni dovoljena:  
 1. pri organiziranih turnirjih in športnih tekmovanjih zaradi zaščite od poškodb   
 2. pri nakupu v trgovini iz higienskih razlogov  
 3. v prostoru recepcije ali poštnem uradu  
 4. v restavraciji popolna nagost ni dovoljena, medtem, ko je na terasi restavracije obvezna uporaba brisače kot podlage za stol
 • V nekaterih naturističnih središčih, ki niso pod nadzorom INF-a in pod vodstvom naturistov, obstajajo nepisana pravila, ki se morajo spoštovati:  
 1. vstop v naturistično naselje ob plačilu vstopnice je dovoljen ženskim osebam in otrokom brez izjem  
 2. moškim, ki prihajajo sami brez stalne ali začasne članske izkaznice INF-a ali drugega združenja naturistov vstop ni dovoljen  
 3. parom je vstop dovoljen
 • Naturisti se zavedajo temeljnega problema zaščite narave in oni prispevajo k:  
 1. reševanju tehničnih in sanacijskih problemov okolja   
 2. izogibanju prevelike koncentracije ljudi v centrih  
 3. da so vsi centri deklarirani kot centri zaščite narave, rezervati za ptice in živali

ZDRUŽENJE NATURISTOV HRVAŠKE


Vsem tistim, ki želijo postati naturisti, priporočamo, da se najprej včlanijo v eno izmed naturističnih združenj, na Hrvaškem pa je to Združenje naturistov Hrvaške.


Združenje naturistov Hrvaške, Trg Maršala Tita, 10000 Zagreb


dnh@dnh.hrhttp://www.dnh.hr/ 


T +385 99 2396 166 (g. Davorin Zugčić, tajnik Združenja naturistov Hrvaške)

Članstvo v naturističnih združenjih prispeva k bolj kakovostnem izobraževanju, prilagajanju in spoštovanju omenjenih pravil obnašanja, naturistom, ki prvič kot odrasli vstopajo v svet naturizma pa olajša prilagajanje novim okoliščinam druženja in bivanja v naravi. 

Dogodki

 

Newsletter

Izpolnite potrebna polja

...